Bakım Öncesi Kontroller
Kombi bakımına başlamadan önce, sıcak su musluklarından su akışının olup olmadığı, sıcak su musluğu açıldığında kombinin devreye girip girmediği kontrol edilir.
Kombi üzerindeki basınç seviye göstergesi kontrol edilir, normal çalışma seviyesinde olduğu teyit edilir. Normal çalışma seviyesi, marka ve modele göre değişiklik göstermektedir. Normal çalışma seviyesi ile ilgili en sağlıklı bilgiyi kombinizin el/kullanma kılavuzunda bulabilirsiniz.
Eğer kombiniz manüel/mekanik göstergeli ise; su basıncını normal çalışma seviyesine getirebilmek için, basınç göstergesindeki kırmızı renkli tehlikeli basınç seviyesini aşmamak kaydıyla basınç durumuna göre alt tarafta bulunan su tahliye vanasından su ilave edebilir ya da tahliye edebilirsiniz.
Eğer kombiniz dijital göstergeli ise; su basıncını normal çalışma seviyesine getirebilmek için, dijital sensor/algılayıcı yardımı ile su aldırabilir ve basıncı dijital ekrandan takip edebilirsiniz.
Bu konularda yetenekli değilseniz ve kendinize güvenemiyorsanız yüksek su basıncına sebep olarak kombinize ve tesisatınıza zarar vermemek için su aldırma işlemi yapmayınız, uzman bir personelden yardım alınız.
Kalorifer peteklerinin/radyatörlerin içeri hava alıp almadığı kontrol edilir.
Peteklerinin/radyatörlerin içeri hava alması, su dolaşımına engel olur ve peteğin/radyatörün tamamının ya da bir kısmının ısınmamasına sebep olur.
Peteğin/radyatörün havasını kontrol için; uygun bir tornavida, pense ya da peteğin/radyatörün orijinal hava alma aparatı ile hava tahliye vidası sökülür. Peteğin/radyatörün içerisindeki su basınçlı olacağından tahliye vidası yavaş yavaş gevşetilir. Öncelikle hava çıkış sesi duyulur. İçerideki hava çıktıktan sonra peteğin/radyatörün içerisindeki yağlı ve kirli su akmaya başlar. Bu su yaklaşık bir su bardağı kadar aktıktan sonra vida tekrar sıkıştırılır. Bu işleme kombiye en uzak petekten/radyatörden başlanması daha sağlıklı bir sonuç verecektir. Hava tahliyesi ile birlikte sistemdeki bir miktar su da tahliye olacağından diğer peteğin/radyatörün kontrolü yapılmadan önce kombi üzerindeki basınç seviye göstergesi kontrol edilir, normal çalışma seviyesinde olduğu teyit edilir.
Kaloriferin yanıp yanmadığı, peteklerin ısınıp ısınmadığı kontrol edilir.
Kombi Bakım İşlemleri
- Kombinin üzerinde su sızması olup olmadığı gözle ve elle kontrol edilir.
- Kombinin içindeki kirli su tahliye edilerek su boşaltılır.
- Kombinin içi açılarak genel tozlanma durumu kontrol edilir. Tozlanma varsa kombinin tozları temizlenir.
- Genleşme tankının hava basıncı ölçülür. Normal çalışma seviyesinden düşük ise hava basılır.
- Kombi yanma odası temizlenir, içerisinde bulunan brülör sökülerek tel fırça yardımı ile gözenekler temizlenir.
- Kombi içindeki elektrik bağlantıları ve kabloların sağlamlığı, paslanma veya kaçak olup olmadığı, voltaj değerinin normal olup olmadığı kontrol edilir.
- Kombi duman odası temizlenir ve baca fanı test yapılarak kontrol edilir. Anormal ses ve yalpalama varsa temizlenir.
- Genişleme tankı genel kontrolü ve basınç seviyesi kontrolü yapılır ve ihtiyaç duyulduğunda basınç ayarı yapılır.
- Kombi kalorifer dönüş hattında bulunan filtre sökülerek temizlenir. Filtre temizliği için öncelikle kombinin suyu tahliye vanasından ya da kalorifer peteğinden/radyatöründen boşaltılır. Kalorifer dönüş borusu (kalın borular) içerisindeki filtre çıkarılır. Filtre fırça ve sıcak su ile temizlenir. Temizlenen filtre yeniden yerine takılır.
- Üç yollu vananın çalışıp çalışmadığı kontrol edilir.
- Pompanın genel kontrolü ve testi yapılır.
- Bakım için sökülen tüm parçalar, söküm sırasının tersi sırayla tekrar takılır ve kombiye su aldırılır.
- Gaz ayarları kontrol edilerek gaz için basınç ve sızdırmazlık testi yapılır.
- Mekânın hacim ve havalandırma kontrolü yapılır.
Uzman Personele Bakım Yaptırırken Dikkat Edilecek Konular
Bakım için evinize çağırdığınız uzman servis elemanlarının, sizin kombinize bakım yapmaya yetkili olup olmadığı yetki belgesini isteyerek teyit edin.
Bakıma başlamadan önce, yapacağı işlemleri sizin anlayacağınız şekilde anlatmasını ve bilgi vermesinin talep edin.
Kombinize ve hattınıza zarar vermemesi için, bakım öncesi yapılması gereken kontrolleri yaptığından emin olun.
Kombinizin tüm aksam ve parçalarının temizlendiğinden ve kontrol edildiğinden emin olun.
Bakım bittikten sonra mutlaka sistemi çalıştırarak kombiyi, sıcak su tesisatını ve kalorifer sisteminin çalışırlığını ve herhangi bir sorun olmadığını kontrol edin.
Kombi satışı, kombi bakımı, kombi kart tamiri, kombi parçaları, kalorifer petek fiyatları ve satışı, Ankara petek temizliği, petek temizleme makinesi ile temizlik ve bakım konularında uygun fiyata kaliteli hizmet almak istiyorsanız iletişim bilgilerimizi kullanarak bize ulaşabilir, 7/24 kombi servisimizden faydalanabilirsiniz.